tiistai 1. marraskuuta 2016

Demokratiamme vetelee viimeisiään

Edellisessä artukkelissa Tässäkö tarkka ajankuva kuvailin käsitystäni länsimaiden demokratian nykytilasta. Ja nyt, siivotessani vanhoja kirjoitusaihioitani törmäsin siiten, että olen ollut huolissani aiheesta ennenkin. Useinkin.

Koska nyt löytämiäni mietteitä en aiemmin ole julkaissut, siihen nyt aukesi hyvä tilaisuus. Milloin ja missä yhteydessä ne on kirjoitettu en tiedä. Siihenkään en ota kantaa onko ajattelustani mitään iloa kellekään. Lyhentämättömänä ja oikolukemattomana tässä se:


Miten demokratian tunnistaa?

Mikä on demokratiaa, mikä ei? Demokratialle välttämättömiä tunnuspiirteitä ovat
  • vapaat, rehelliset vaalit
  • vastuunalainen hallitus
  • kansalaisten perusoikeudet
  • demokraattinen kansalaisyhteiskunta.
Vapailla, rehellisillä vaaleilla valitaan päättäjät. Hallitus ja muut päättäjät ovat poliittisessa vastuussa päätöksistä. Hallituksen valtaa säädellään lainsäädännöllä.
Kansalaisille on taattu perusoikeudet, jotka takaavat mm. heidän mahdollisuutensa osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Vireä ja julkisesta vallasta erillään oleva kansalaisyhteiskunta kokoaa kansalaisia toimimaan yhdessä erilaisten tavoitteiden ja päämäärien puolesta.
Demokraattiseen kansalaisyhteiskuntaan kuuluu, että myös kansalaisten järjestöt ja yhdistykset ovat kansanvaltaisesti muodostettuja. Järjestöjen sisälläkin tulisi noudattaa demokraattisia periaatteita.” Näin demokratiaa kuvataan Kansanvaltaa.fi sivuilla, joka lienee ison veljen ääni demokratiakeskusteluun?
Mitä voi moisesta kyseenalaistaa?


Ensinnäkään ei edes puututa siihen, mitä demokratia ei ole (vaikka sitä kysytään) sillä vaikka meillä on vapaat vaalit ja suurilla äänestysalueilla myös rehelliset vaalit, se ei koske koko maata. Mitä pienempi ja ”perinteisempi” kunta tai yhteisö, sitä enemmän voi sekä vapauden että rehellisyyden asettaa kyseenalaiseksi. Pienen kunnan ja äänestysalueen jokainen äänestäjä on ”kaveri”. Se onko hän äänestänyt vai ei, on tiedossa koko äänestyksen tapahtumisen ajan. Tarvittaessa haetaan vaikka kotoa.
Äänestyksen jälkeen jo yhteen ja vähennyslaskulla voidaan riittävällä tarkkuudella päätellä kuka on ketäkin äänestänyt. Ja voi sitä, joka ei ole äänestyänyt oikein. Kun tämä koskee erityisesti pieniä kuntia ja pieniä äänestysalueita, ei ihme ettei Kepu ole juurikaan suuriin kaupunkeihin edennyt.
Toisekseen vastuullisuutta on montaa sorttia.
Viimeisten vuosien aikana erityisesti kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen vastuullisuus niille puolueille tai puoluekoneiston osille, joiden listoilta heidät on valittu, on korostunut. Puolueet pitävät siitä kyllä huolen. Ja kun ainakin itse olen vakuuttunut siitä, että ns. poliittinen vastuu on pelkkä fiktio, kuvitelma ilman todellisuuspohjaa väitän, että se demokratia, jota meillä toteutetaan on lähinnä puolueoligarkiaa.
Vaan miten on kehittynyt yksittäisen valitun (kansanedustaja tai kunnanvaltuutettu) vastuullisuus suhteessa äänestäjään? Ryhmäkuri ja puolue-etu ajaa jopa yksittäisen edustajan kannan kumoon. Perustuslain 29§ rikotaan jopa oikeuskanslerin ja eduskunnnan oikeusasiamiehen vaikenevalla myötävaikutuksella. Ryhmäkuri ja puoluesidonnaisuus tappaa demokratian.
Kolmanneksi kansalaisten perusoikeudet.
Jos unohdetaan ajatus, että totalitaarisessa valtiossa kansalaisella ei perusoikeuksia olekaan, mitkä ovat kansalaisten perusoikeudet nykyisessä Suomessa? Veronmaksu, peruskoulu, kuvitelma toiminnallisesta sosiaali- ja terveydenhoitosektorista ja usko siihen, että Euroopan Ihmisoikeuskomissio viimeistään oikaisee omien virkamiestemme, eli polittisten päättäjiemme lainvastaiset päätökset. Pitkällisen pohdinnan perusteella maassa ei oikeutta vieläkään saa, ken itse sit ei hanki. Tai jopa vaadi. Eikä 80 % väestöstä, ainakaan aiemmin, sitä ymmärtänyt edes toivoa.
Neljänneksi fiktio demokraattisesta kansalaisyhteiskunnasta.
Onko silloin, kun perustuslakeja muutetaan parin puolueen ”ideologisen” haavekuvan perusteella suuntaan jos toiseen oman tarpeen mukaisesti,




Demokratia on huonoin valtiomuoto lukuun ottamatta kaikkia muita, joita on kokeiltu.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hakki,

ei demokratia vetele viimeisiään vaan demokratia on jo kuollut. Ollaan siirrytty korpporaatioiden valtaan. Iso raha manipuloi vaaleja ja valitut ovat tiukan puoluekurin ohjauksessa. Näissä olosuhteissa, missä on se demokratia, yksityisen kansanedustajaehdokkaan mahdollisuudet tulla ilman korpporaatioiden rahoitusta valituksi ja valituksi tulleen kansanedustajan mahdollisuudet toteuttaa parhaaksi katsomaansa vaaleissa lupaamaa politiikkaa? Kysyn vain? Koko demokratia nykymuodossaan on suurta taviksen cusetusta,

tutkija Pohjanmaalta

Hakki kirjoitti...

PohjanPoika

Hierasin hiekat silmistäni. Oikeassa olet.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Tervehdys pitkästä aikaa.

Demokratiasta on tullut omituinen yhdistelmä elitismiä ja idiotismia. Nytkin on kova rummutus päällä, että kaikki suomalaiset varmasti kannattaisivat Clintonia, vaikka kovin moni niistä ei äänestä näissä vaaleissa.

Meille on jotenkin kasvanut tämmöinen möykky, mihin kuuluu vaikutusvaltaisia ääliöitä, joilla ei ole alkeellisintakaan käsitystä yhtään mistään. Kun kykyjä ei ole, pitää luoda uraa verkostoitumalla.

Ei niitä ole kukaan painostanut tai suostutellut tekemään vaalityötä jenkkien vaalien takia vaan ne ovat innostuneet siitä itse. Nyt näkee selvästi, miten paljon ne valehtelevat ja vääristelevät ihan oma-aloitteisesti, ja useimmilla tuntuu olevan hirveä Clinton-kiima.

Saas nähdä millä tämän jälkeen onnistuu päättämään, ketä kuntavaaleissa äänestää. Mediaan ei ainakaan voi luottaa.


Merkel muuten näkyy olevan lähdössä vaaleihin huutamaan Venäjän uhkaa, koska jotenkin se suosion romahtaminen pitää selitellä muiden syyksi, ettei tarvitse muuttaa politiikkaa. Venäläiset toki eivät tiettävästi sekaantuneet jenkkien vaaleihin mitenkään, mutta ehkä saksalaisillekaan ei olla viitsitty kertoa, ketkä Hillaryn iimeilit oikeasti hakkeroivat. Möykky on hyvä pimittämään tällaista tietoa.

https://au.news.yahoo.com/world/a/33144429/merkel-warns-of-possible-russian-interference-in-german-vote/#page1
http://www.inquisitr.com/3629114/but-i-thought-it-was-the-russians-two-young-american-hactivists-arrested-over-wikileaks-publications/

Hakki kirjoitti...

Satumainen, tervehdystä vaan sullekin

Täytyy myöntää, että piti oikein miettiä millä tavalla tähän kontributioosi reagoisin. Valitsin seuraavan: Mene Möykkyysi.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Sun kannattaisi perehtyä roomalaisien saturnaaliin, että nuoruuden haihatuksen menisivät ohi.

Kerran vuodessa valittiin joku kansan mies yhteisön johtoon ja sitten elettiin 30 päivää tasavallan ihanteiden mukaan. Isäntäväki palveli orjia ja orjat tekivät päätöksiä äänestämällä.

Homma meni aina hulinaksi ja 30 päivän päästä se johtajaksi valittu kansanmies tapettiin. Orjat palasivat orjuuteen ja olivat aika tyytyväisiä seuravat 11 kuukautta, koska saturnaalin aikana ei juostu joukolla karkuun tai otettu valtaa pysyvästi.

Johtajakandidaateista ei ollut pulaa, vaikka jo ennalta tiesi, että ura tulisi olemaan lyhyt.

Perinne jatkui 1500-luvulle saakka, jonka jälkeen alkoi kehittyä nykyinen käytäntö, jossa pyritään pysyvään saturnaaliin. Jossain välillä melkein onnistutaan ja sitten yleensä soditaan ihan helvetisti.

Nuo sun demokratian ihanteesi johtavat vain jossain vaiheessa siihen, että kaikki on pantu paskaksi ja se on sitten sopiva tekosyy valita se kansanmies ja pilata loputkin.

Demokratia johtaa liberalismiin ja liberalismi kaaokseen, josta yritetään muodostaa pysyvä saturnaali kansanmiehenjohdolla.

Jenkkien presidentit ovat tästä hyvä esimerkki, koska ne ovat pitkän aikaan olleet aina edellistä huonompia ja niiden odotetaan pelastavan sisäpoliittisen tilanteen, mille ne eivät mahda mitään. Ylin valta liittovaltiossa on senaatilla ja sama pätee osavaltioissakin. Presidentti voi yrittää tehdä jotain, minkä senaatti voi torpata, ja sillä on veto-oikeus senaatin puuhiin, mutta ei sitä aina voi käyttää.

Clinton oli tosi hyvä esittämään suurta johtajaa, mutta jokaista kehumisen arvoista saavutusta kohden sen piti hyväksyä suunnilleen vessapaperirullan pituinen lista jotain aivan muuta, ja niiden kehumisen arvosienkin saavutusten kanssa on vähän niin ja näin, kuten myöhemmin ollaan huomattu. En tiä johtuiko se Clintonista vai toteutuksesta, mutta sen suuri sosiaaliturvauudistus on viimeisimpien arvioiden mukaan kohentanut lähinnä teiniprostituution määrää, koska sillä saa rahaa ruokaan.

Siellä ollaan vain siirtymässä saturnaaliin ja se on sitä mitä kansa oikeasti haluaa, koska se on etsivinään pelastusta sinnikkäästi ihan väärästä suunnasta.