maanantai 17. maaliskuuta 2014

Putinille matkustuskielto ja varat jäihin



Venäjä on Putin, "the new kid on the block", yllättäjä, oman missionsa toteuttaja. EU ja muut länsimaat hajallaan oleva, keskenään kyräilevä ja byrokratian kangistama epämääräinen liittokunta. Kunniakkaan menneisyyden lumoissa vielä elävä iltaruskon maailma. 

Putinilla on oma selkeä agendansa.  Sitä ei varmaan kukaan muu tunne. Eikä hän seuraavaa siirtoaan paljasta. On varsinaista toive-ajattelua, kun EUn ja muiden ns. länsimaiden johto pyrkii sanktioiden vähittäisillä kiristämisillä saada Venäjän luopumaan Krimin liittämisestä osaksi Venäjän federaatiota. Puhumattakaan Itä-Ukrainan. Tai vaikkapa koko Ukrainan?

Kertomalla etukäteen mitä tapahtuu, jos Putin ei tee sitä taikka tätä, annetaan Putinille mahdollisuus pelata oma pelinsä häiriintymättä ja suunnitella yllätykselliset vastatoimensa verraten rauhassa. Niin kovasti tulee mieleen ystävämme Aatu toimenpiteineen 1930-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. 

Mikä saa demokraattisten valtioiden päättäjät taas tälläkin kertralla kuvittelemaan, että voimansa tunnossa oleva, johtamansa kansakunnan kunniaa palauttava valtionpäämies toimisi nyt muulla tavalla kuin samaa missiota aikoinaan ajanut diktaattori? 

Ensinkö Krim? Sitten Itä-Ukraina? Sitten Ukraina? Pienestä suurempaan, pieninä paloina se syödään elefanttikin. 

Kun nyt Krimillä 97,5 % kannattaa liittymistä Venäjään herää meissä kaikissa vähitellen epäilys, eikö kansalaisten mielipidettä pitäisi kunnioittaa? Ja Itä Ukrainassakin päästään vastaavassa äänestyksessä helposti enemmistöön, joka kannattaa liittymistä Venäjään, eikö sekin pitäisi sallia? Ymmärrettävää, että venäläiset haluavat Äiti Venäjän helmoihin? Ja viimein loput Ukrainasta; no olihan sekin suurimman osan historiastaan osa Venäjää ja Neuvostoliittoa? Antaa mennä vaan. 

Ja mikä sitten? Valko-Venäjä vai Baltia vai Suomi? Kaikki entisiä Helmiä Imperiumin kruunussa. 

Sotshin Talviolympialaiset taisivat sittenkin olla Berliinin Kesäolympialaisiin verrattavissa oleva tapahtuma?



PS.

Näitä veijareita voi ojentaa ja saada ruotuun vain potku sinne, missä kipukin on kovin. Ei siinä auta lakeijoiden potkiminen. 

6 kommenttia:

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Ajattele välillä siltä kantilta, etteivät rakkaat päättäjämme todennäköisesti ymmärrä paljon mitään tästäkään aiheesta ja toimittajat vieläkin vähemmän. Siksi ne ovat nyt hämmentyneitä ja peloissaan.

Venäjä on kasannut rautaa Suomen rajalle jo jonkin aikaa siihen malliin, että Kremlissä on taidettu pitää Suomen liittymistä Natoon itsestään selvyytenä. Kyse on pysyvistä tukikohdista, joten tuskinpa siellä yllätyshyökkäystä ollaan suunnittelemassa.

Ukrainan tilanne on jo kauan vaikuttanut sisällissodan alulta, koska jalkapallohuligaanit ynnä ääriryhmät panivat hallituksen ahtaalle mielenosoituksillaan.

Punavihreiden silmälasien läpi katsottuna se on näytänyt demokraattisen utopian alkuvalmisteluilta, mutta jos vaivautuu tarkistamaan YouTubesta millaista porukkaa ukrainalaiset jalkapallohuligaanit ovat, käsitys muuttuu, sillä nehän ovatkin natsitatuoinneilla itsensä koristelleita eläimiä, jotka hakkaavat huvikseen toisiaan tajuttomiksi suurissa joukkotappeluissa.

Nyt nämä sankarit ynnä jonkinasteiseen poliittiseen ajatteluun kykenevät ääriainekset ovat ryöstäneet armeijan varikoita ja leikkivät kodinturvajoukkoja. Jossain vaiheessa ne tajuavat, että Berkut on todella lakannut olemasta eivätkä sen korstot enää tule pamputtamaan heitä ja sitten alkaa tapahtua.

Krimiläisillä on ymmärrettävistä syistä niin helvetin kova kiire liittyä Venäjään, ettei varmaankaan vaalitulokseen uskalleta luottaa vaan se pitää varmistaa väärentämällä lisää puoltavia ääniä.

Elikkä mitään vaikeasti ennakoitavaa ei ole tapahtunut vaan edellisen hallituksen kaaduttua on alkanut samanlainen prosessi kuin entisessä Jugoslaviassa.

Venäjällä on vain tajuttu, että tämmöisissä olosuhteissa on mahdollista tehdä krimiläisille iso palvelus ja saada Krim kaupanpäällisinä. Laivastotukikohdan takiahan se on Venäjälle tärkeä paikka ja mikäs sen mukavampaa kuin päästä varmistamaan tukikohdan turvallisuus hallitsemalla lähialueita.

USA:llakin on edelleen tukokohta Guantanamossa, vaikka kuubalaiset ovat halunneet heidän poistuvan jo vuodesta 1959 tai niitä main, eli ei pitäisi tulla yllätyksenä, ettei laeilla ole suurvalloille kovin suurta merkitystä näissä asioissa.

Suomessa ei olla vieläkään oikein tajuttu Ukrainan tilannetta vaan kuvitellaan, että demokratisoitumassa olevalta maalta on vallattu niemimaa poikkeuksellisen törkeällä siirrolla. Ryssä perkele mikä teit!

Nyt täällä ollaan sitten liittymässä Natoon, mihin venäläiset ovat alkaneet varautua jo ajat sitten, koska pieni järkeily on säästänyt heidät turhalta kiireeltä.

EU:n munattomuuden syyn taas löytää katselemalla karttoja Gasumin nettisivuilla. Monella maalla ja varsinkaan Euroopan omistajaa leikkivällä Saksalla ei ole varaa ryhtyä oikeisiin talouspakotteisiin, joten Venäjä selviytyy kriisistä voittajana ja se mikä täällä tulkitaan propagandaksi on itse asiassa vain samanlaista voitonriemuista huutelua, mitä ilmenee urheilukisoissa silloin kun vastustajajoukkue on käytännöllisesti katsoen jo hävinnyt matsin.

Eli jos lakkaa luottamasta ihan keneen tahansa toimittajaan tai politiikkaan mukaan päässeeseen tyyppiin niin tässä tuskinpa pääsee tulemaan yllätyksiä jatkossakaan.

Itse veikkaan, että ukrainalaiset kodinturvahuligaanit saavat sisällissodan käyntiin joskus juhannuksen ja Etelä-Suomen ensimmäisien räntäsateiden välillä.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Onpa tämä oiva aika aloittaa sodan mahdollisuudella leikkiminen. Kylmällä tai kuumalla, yksi lysti. Vaikka onhan tie ollut selvänä edessä. Kyse on ollut vain siitä, missä ratkeaa. Itse olisin veikannut, että EUn sisältä.

http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/putin-ja-isovenalainen-itsetunto.html
http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2007/02/kommentti-putinin-munchenin-karvistelyyn.html

EUn munattomuuteen on kyllä monia muita syitä, kuin kartat Gasumin sivuilla antavat ymmärtää. Sama päättämätön lammaslauma, joka alkoi rakentamaan loppua sodalle Euroopassa Genevessä 90 vuotta sitten, kokoontuu nyt Brysselissä.

Eikä kyse ole Krimistä, tuskin edes yksistään Ukrainasta. Kaikkien rajamaiden on korkea aika herätä havaitsemaan, että laillisuudella ja suurvalloilla ei ole mitään yhteistä. Ja toimia sen mukaan.

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

Pahoittelen tuota edellistä. Näpyttelin sen kiireeisesti ruokatunnilla ja siitä tuli tarpeettoman sekava ja puutteellinen.

Yritän siis selostaa näkökantaani uudelleen selkeämmin ja ilman holtitonta rönsyilyä.

Elikkä siis, se tiedettiin jo etukäteen, että Venäjä pitää tukikohtansa jollain tavalla. Näin maailma toimii.

Kumminkin tässä tilanteessa on pari erittäin tärkeää tekijää, jotka ovat on unohtuneet useimmilta.

Meillä nimittäin valitaan kohta uusi europarlamentti ja venäläiset ovat jo kauan puhuneet, että eurooppalaisien kannattaisi kiinnostua taas nationalismista ennen kuin peli on menetetty pankkiireille, keinottelijoille ja maailmanhalaajille.

Nyt tämä kunnolla ylilyöty mökä, joka yltää hetkittäin humalaisen Kim Jong-Ilin tasolle, on tekemässä eurooppalaiseen politiikkaan prikulleen venäläisien haluaman muutoksen, ja jenkit vaikuttaisivat heittävän lisää vettä kiukaalle, vaikka heillä överiksi vetäminen toisaalta kuuluu nykyisin normaaliin poliittiseen retoriikkaan.

Eli ennustan, että esille ottamasi kylmä sota jatkuu ainakin vaaleihin saakka. Sitähän tässä nyt käytännössä eletään ja sitä ainakin venäläiset haluavat.

Venäläiset yrittävät selviytyä käytännön toimistaan Krimin suhteen mahdollisimman siististi, ettei krimiläisille tule mieleen järjestää uusia vaaleja. Hehän aikovat säilyttää autonomiansa ja se antaa tiettyjä mahdollisuuksia vesittää venäläisien suunnitelmat.

Ainoa epävarmuustekijä suunnitelmissa on Ukraina, joka on yksi suuri ruutitynnyri.

EU ei pysty tekemään mitään, koska sen talous on muutenkin menossa vessasta alas, ja jenkit perseilevät jo valmiiksi tarpeeksi monessa maassa, mikä ei tee ollenkaan hyvää Obaman kannatusluvuille.

Maailman talous on kumminkin paskana eikä sitä korjata ainakaan juppien ja broilerien kikkailuilla, joten kiusaus ylläpitää kylmää sotaa tai elvyttää se myöhemmin on olemassa.

Lisäksi Venäjä ei pane pahakseen jos Suomi päättää liittyä Natoon, koska se kasaa jo rautaa rajalle siihen malliin, että Kremlissä ilmeisesti pidetään sitä luonnollisena kehityssuuntana.

Ehkä siellä on jopa tuumittu, että kas, Suomella on suuri asevelvollisuusarmeija, jolle Natolla on käyttöä sitten kun Keski-Euroopan zombipankit alkavat kaatua ja se tulee porukalle yllätyksenä typerien poliitikkojen takia. Ei muuta kuin kasapäin suomalaisia reserviläisiä pitämään saksalaiset järjestyksessä ja kaaos ei leviäkään Venäjän rajoille.

Kremlin tyypit eivät ole tyhmiä, vaikka suomalaiset miten jauhaisivat venäläisestä perseensuristimesta, koska venäläisien mielestä johtajia on voitava katsoa ylöspäin. Keskivertovenäläisen samaistumisen kohteeksi sopiva tyypi ei kelpaa niihin hommiin, mitä Suomessa ei oikein pystytä tajuamaan.

Suomalaisien päättäjien älyllisestä suoritustasosta sulle ei kai edes tarvitse mainita mitään, joten ymmärrät, että Suomi voi mahdollisesti olla Venäjälle ajopuu, jota voi sohia keksillä toivottuun suuntaan.

Lisää tuohon edellinen postaukseni niin saat tulokseksi aika lailla sen, mitä ajattelen tilanteesta tällä hetkellä.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Kun on lähdettävä siitä, ettei paskana olevaa taloutta korjata ainakaan juppien ja broilerien kikkailuilla herää kyllä vaikea valinta; pannakko vähäiset pelimerkkinsä yltiönationalismille vai "pankkiireille, keinottelijoille ja maailmanhalaajille". Tosin, miten maailmanhalaajat - jotka näistä ryhmistä varmaan ovat itseäni lähinnä - kuuluvat samaan porukkaan pankkiirien ja keinottelijoiden kanssa on minulle kyllä vähän epäselvää? Eivätköhän jälkimmäiset löydä paikkansa hyvin nopeasti nationalisteista, kuten aina ennenkin? Venäjällähän näin on jo aikaa sitten tapahtunut.

Käsitykseni mukaan panet liian suuren painon Putlerin, siis tämänhetkisen Venäjän Suomea kohtaan tuntemalle huomiolle. En usko meidän olevan millään tavalla "etulinjassa", koska olemme jo koko sodan jälkeisellä politiikalla (ja itse asiassa pitkälti myös sotia edeltävällä) osoittaneet olevamme kaikin puolin luotettava, vaaraton ja sopuisa yhteistyökumppani.

Olisiko niin, että perinteinen voimakas turvattomuuden tunteemme ja sitä seuraava joidenkin poliitikkojen NATO - kiima johtaa ajattelemaan koko NATO-pohdetta väärästä kulmasta? Ei kai meidän ensisijainen pohteemme ole, mitä Venäjä jäsenyydestämme ajattelee, vaan mitä lisähyötyä meille NATO-jäsenyydestämme olisi? Kun taattuja hyviä vaihtoehtoja ei ole tyydyttäisikö jälleen vähiten huonoon?

Mielestäni vähiten huono meille on nykyisen turvallisuuspolitiikkamme jatkaminen kuitenkin siten, että panostamme puolustukseemme sillä tasolla, että olemme itse vakuuttuneita puolustuksemme uskottavuudesta. (Ei edes se NATOn joka tapauksessa "edellyttämä" puolustuksen 2% osuus budjetista ole meille ylivoimainen ja tasona aivan riittävä.)

Koska emme missään olosuhteissa voi resurssoida puolustustamme siten, että voimme kaikissa olosuhteissa voittaa aluettamme vastaan hyökkävän suurvalta-tai liittolaisarmeijan, meidän on tyydyttävä "pelamaan aikaa". Itsellemme. Kuten aina aiemminkin. Hyväksyä se ja ymmärtää valinnan seuraukset.

Olennaisinta on säilyttää päätösvalta itsellämme niin pitkään kuin mahdollista. Ennen "totuuden hetkeä", jollaisen itsenäisyytemme aikana olemme kolmesti konkreettisena kokeneet maailma, sen uhat ja avaamat mahdollisuudet ehtivät heittää häränpyllyä vielä monta kertaa. Miksi ihmeessä sitoa kätensä välttämätöntä enempää ennen kuin on pakko?

Tehdään hyvää ja syvää ja syvenevää yhteistyötä sekä itään että länteen vastakin, valmistaudutaan puolustamaan kansalaisia ja aluettamme tapahtuupa hyökkäys miltä ilmansuunnalta tahansa ja pidetään huolta puolustamisen aineellisesta ja henkisestä pohjasta sitä ennen.


PS.

Joko ne Hornetit ovat palanneet Islannista?

Satunnainen raportoija kirjoitti...

Hakki

"Kun on lähdettävä siitä, ettei paskana olevaa taloutta korjata ainakaan juppien ja broilerien kikkailuilla herää kyllä vaikea valinta; pannakko vähäiset pelimerkkinsä yltiönationalismille vai "pankkiireille, keinottelijoille ja maailmanhalaajille". Tosin, miten maailmanhalaajat - jotka näistä ryhmistä varmaan ovat itseäni lähinnä - kuuluvat samaan porukkaan pankkiirien ja keinottelijoiden kanssa on minulle kyllä vähän epäselvää?"

Nationalistit tajuavat sentään tuontitullien päälle ja ilman niitä Euroopan talous romahtaa vääjäämättä. Ei meillä ole ikuisesti varaa ostaa velaksi muualla valmistettua tavaraa.

Myös halpatyövoiman päästämistä maahan kannattaisi rajoittaa jos saman alan työttömiä on ongelmaksi asti, koska meillä ei ole ikuisesti varaa siihenkään.

Vähän yksinkertainenkin nationalisti ymmärtää, että jolleivät tulot ole pitkällä aikavälillä suuremmat kuin menot niin talous on menossa vessasta alas.

Näin ollen he ovat pienempi riesa kuin nykyiset päättäjämme, jotka uskovat suurenmoisen fantastiseen teoriaan, jonka mukaan valtion ei tarvitse maksaa velkojaan pois vaan ne katoavat itsestään.

Tämä teoria on vielä niin tuore, ettei sitä olla vielä kokeiltu käytännössä, joten sitä on vaikea todistaa vääräksi niin vakuuttavasti, että uskovainenkin vakuuttuisi, mutta samansuuntaiset kokeilut ennen sen keksimistä eivät ole johtaneet kovinkaan hääveihin tuloksiin.

Teoria perustuu ainoastaan teollistumiseen ja siitä seuranneeseen varallisuuden määrän kasvuun ja voimakkaaseen inflaatioon, jotka viime vuosisadalla kutistivat vanhat velat pikkuruisiksi. Nyt elämme kuitenkin 90-luvulla alkaneen deindustralisaation aikaa ja on vaikea ymmärtää, millä tavalla uudet innovaatiot lisäisivät varallisuutta ja inflaatiota Euroopassa kun tuotteet valmistetaan Kiinassa.

Teorian mukainen talousjärjestelmä on kuin Kreikka, joka on jo lähes pari sataa vuotta ottanut velkaa kaksin käsin ja maksanut sitä takaisin mahdollisimman vähän. Teollisuuteen se ei ole panostanut juuri ollenkaan vaan päättäjät näpertelevät mieluummin fantsun turismin kanssa, joka ei kuitenkaan tuota riittävästi, minkä johdota se oli köyhä rotankolo kunnes EU alkoi elättää sitä. Nyt se lähestyy kuudetta maksukyvyttömyyttään eikä missään näy merkkiäkään siitä, että maailma regoisi siihen tällä kertaa jotenkin eri tavalla.


Maailmanhalaajat liittyvät muihin ongelmaryhmiin sillä tavalla, että heille avoimet rajat ovat pyhä opinkappale, jota ei saa kyseenalaistaa vetoamalla niinkin arkiseen asiaan kuin rahaan. Rahaa heille pitää kuitenkin suoda ja mieluummin paljon, koska heillä on muita pyhiä opinkappaleita, joista ei selvitä ilman sitä.

Kirjanpidollisesti tämmöinen ajattelutapa on yhtä vahingollinen kuin pankkiirien ja keinottelijoiden puuhat.

Hakki kirjoitti...

Satunnainen raportoija

Jaa, että sillä tavalla. Mielestäsi.

Minun mielestäni maailmanhalaajat ovat taviksia, ihmisiä kuten Sinä ja minä. Ihmisiä, jotka haluavat elää tavallisen elämänsä rauhassa, työtä tehden, perheestä nauttien ja lastensa kasvamista avittaen. Siis puhun siitä maapallon väestön 90 %.

Kaikki tuo muu porukka kuuluu niihin, jotka yrittävät kaikin mahdollisin kepulikeinoin tehdä tavisten elämisen ja toimimisen mahdottomaksi.