tiistai 5. huhtikuuta 2011

Jokainen yrittäjä on potentiaalinen rikollinen

Lausahdus, ilmeisesti verohallituksen pääjohtajalta Mikko Laaksoselta joskus 1970-luvulta tuli mieleeni, katsoessani YLEn uutista miljardöörin uudesta talosta. Upea pytinki jossa varmasti viihtyy.


Ei. En minä todellakaan tiedä onko kyseessä yrittäjä vai "yrittäjä", mutta varsinkaan Venäjällä en usko 49-vuotiaalla olleen millään edes aikaa, periä tai palkanansaitsijana kasata miljardiomaisuutta. Ne rahat tulevat kyllä suuremmasta tuutista. Mafiososta siis on kyse.


Mutta siitä tuli mieleeni moisten veijarien vaikutus hintatasoon, lainkuuliaisuuteen, yhteiskuntamoraaliin, arvoihimme ja vaikkapa maailman finanssitalouden tasapainoon. Siihen suhteutettuna tietysti on kyse yksittäisistä pikkutekijöistä? Mutta kun niitä pikkutekijöitä alkaa olla pallomme joka puolella. Ja kun oikein pelihammasta kolottaa ja himottaa ja lisää täytyy pelimerkkejä saada - jos ei muusta syystä niin siksi, että kavereille näytetään mistä kana pissii - niin sitten pelataan entistäkin suuremmilla summilla osakkeilla, raaka-aineilla, futuureilla, maataloustuotteilla... Silloin heilahtaa jo maailmankin rahajärjestelmä.


Mutta erityisesti pelataan juuri niillä arvoilla, joita itse kukin meistä tarvitsee elääkseen. Ja sikäli kun vanhat merkit paikkansa pitävät - "raha tulee rahan luo" ja esimerkiksi "vaikeinta on ensimmäisen miljoonan hankkiminen" - niin häviänä ovat aina ns. tavalliset tossunkuluttajat. Ne 99 % minkä tahansa valtion kansalaisista. Tässäkö se unelma, jota arabikansat tällä hetkellä hakevat? Luusereiksi omassa maassaan?


Ja vähän mietittyäni tajusin, etteivät he meidän rahoillamme itse asiassa pelaakaan. Ei ollenkaan. Rahahan on nykyisin vain numeroita virtuaalisessa cybertaloudessa. He pelaavat meidän työmme arvolla.  Palkalla, veroilla, hinnoilla ja inflaatiolla. Rosvoritarit ovat palanneet. Se on saatava loppumaan ennen kuin on myöhäistä.


 

25 kommenttia:

GranpaIgor kirjoitti...

Kirjoitin jo viisi vuotta siten blogissani Venäjän uusrikkaista http://granpaigor.blogspot.com/2006/02/kkirikastuneista.html

Pari vuotta sitten kirjoitin Homo sovieticuksesta http://granpaigor.blogspot.com/2009/04/moraalin-evoluutio-homo-sovieticus.html ja sekin aihe tangeeraa.

Johtopäätös että kyse olisi vain mafiosoista on aika rohkea. Olosuhteethan Venäjällä kommunismin alasajossa olivat ainutkertaiset. Hyvänä esimerkkinä kansalaisille jaetut yksityistämissetelit. Taitavat ja rohkeat liikemiehet ostivat niitä edullisesti rahapulassa olevilta ja hankkivat niillä omistukseensa halvalla valtaviakin luonnonvaroja.

On Björn 'Nalle' Wahlrooskin hankkinut Suomessa jättiläismisen omaisuutensa melkoisen nopeasti.

Röyhkeyttä ja härskiyttä ja suhteita on Venäjällä varmasti tarvinnut. Kun yhteiskunnalliset olotkin ovat olleet kuin jossain kultakuumeen aikaisessa Klondyke'issa on tilaisuuksia rikastumiseen varmasti löytynyt moninkertaisesti johonkin nyky-Suomeen verrattaessa.

Sitähän ei käy kiistäminen etteikö Venäjällä olisi ollut kaikenlaista ammattirikollisuutta palkkamurhineen jne. Mutta välttäisin silti kaikkien Venäjän miljardöörien kategorista mafiosoiksi yleistämistä.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Voit olla oikeassa? Tai sitten et? Ei ehkä pitäisikään yleistää? Jokaisessa meissä kun asuu pieni miljardööri. ;-) Homo sovieticus?

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Jos Gaia teoria otettaisiin lahtokohdaksi, olisi hullua edes ajatella esittamaasi vastaan. Kaikki on osa kaikkesta muusta, olipa kysymys sitten materiaalisesta tai ei-materiaalisesta, kaikki tapahtuu samassa biomassassa josta olemme olemme osa.

Olet varmaankin havainnut kuinka 'itse-saatava Gaia teoria' sopii hyvin tamahetkiseenkin maailmantilanteeseen, niin fyysilliseen kuin psykologiseenkin. Ihmisten valiset erimielisyydet, tsunaamit, maanjaristykset, tulvat, epamaaraiset ilmastoliset muutokset, ihmisten levottomuudet - kaikki ikaankuin osoittaen jostakin tavallisesta poikkeavaan olevan tulossa.

Geologisessa ajassa tapahtuvat muutokset eivat ole verrattavissa ihmisajassa tapahtuviin ja ehka siksi emme voi muuta kuin katsoa suuammollaan jotakin sellaista jota emme tunne ja siina tilassa tulla pyhkaistyksi pois maankamaralta kuin hirmuliskot aikoinaan. Itse olemme 'hirmuliskoja' henkisessa mielessa ja kasvaneet liian suuriksi omaan nahkaamme, joten sinne vaan Dinosauruksien joukkoon. Valitettavasti emme ole yhta hyodyllisia tuleville sukupolville kuin Dinot ovat olleet, emme ainakaan ihmisajassa.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki! Olen varmasti siinä oikeassa että ei pidä yleistää. Mutta onko kyse mafiosoista vai ei niin siinä voin aivan hyvin olla väärässäkin.

Mutta minun piti vain täydentää, että siirtymävaiheen kansantalouksissa on ollut paljon muitakin nopeita rikastumismahdollisuuksia kuin pelkkä mafiarikollisuus.

hakki kirjoitti...

Karl

On aivan varmaa, että me ihmiset emme täällä universumissa, emme maapallollakaan elää ajan loppuun. Ja olen kanssasi pitkälti samaa mieltä, että lajimme on osoittautunut hirmuliskoiksi ja kasvamassa, ellei jopa kasvanut liian suureksi omaan nahkaansa. Mutta onko jokin juuri tässä ajassa pyyhkimässä meidät pois pieneltä palloltamme lienee tässä vaiheessa lähinnä uskon ja uskonnon asia? Ja niitähän riittää.

Lopun aikana, näin voisin uskoa, pelkkä selviytymisen halu toimii käyttäytymisimpulssina ja vain selviytyneet kirjoittavat historiaa. Ovatko miljardöörit tai edes uutisen mainitsema miljardööri osana lajin lopullista olemassaolon taistelua en todellakaan osaa arvioida. Mutta epäilen.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

Olet luonnollisesti oikeassa, että yleistämistä ei pidä harrastaa. Ja todella itsekin luotan vanhaan sanontaan "In confusion there is profit." Mutta nykyvenäjän lyhyttä historiaa lähinnä median palstoilta seuranneena ajatus 47-vuotiaasta, nimeltä mainitsemattomasta venäläisestä putipuhtaasta ja synnittömästä miljardööristä tuntuu sen verran kaukaa haetulta, että luontainen varovaisuuteni hävisi. ;-)

Mutta siinäpä roolimallia suomalaiselle kasvuyrittäjälle ensi vaalien jälkeen.

GranpaIgor kirjoitti...

Olosuhteet siirtymäkauden Venäjällä ovat olleet kovin erilaiset joten huono roolimalli suomalaiselle kasvuyrittäjälle.

ToBe kirjoitti...

Tässä kiinnitetään liian helposti huomio niihin joille on satanut mammonaa laariin oikeassa paikassa istuksimalla.
Useat ovat myös poliittisten kytkösten kautta tulleita pääomia tai sitten niin korkealla yhteiskunnassa toimivia henkilöitä ettei heitä voi enää yrittäjinä pitää.Jorma Ollilaa esim. ei voi pitää yrittäjänä.Kun nykyinen vapaiden osinkojen veromalli antaa juuri noille herroille mahdollisuuden rikastua omassa toimessaan niin ei se muuta nykyistä kannustavaa veroratkaisua huonoksi.
Vapaat osingot ovat tuoneet rikkaille liikaa.Se on totta, mutta samalla juuri se on ollut keino saada yritysten taseet terveelle pohjalle.Kiitos sen verovapauden yrittäjä jättää yhtiöön rahaa...se on siis yrittäjän omaa rahaa josta jo on maksettu verot kertaalleen.Ilman kannustetta se nosttetaisiin pois samantien.Yritys ei olisi enää niin vahva vaan olisi riippuvainen pääomahuollon osalta ulkopuolisista ...siis pankeista.Olen edelleen sitämieltä ettei minua haittaa vaikka joku Wahlroos rikastuu jos samalla maassa toimii 50.000 yritystä terveellä pohjalla omaa vahvaa pääomaansa käyttäen.Noita tukiaisten varassa toimivia onkin ihan liikaa ja olisi aika aloittaa keskustelu niistä, jotka eivät itse kanna itseään.Antaa muutaman promillen rikastua...ei se haittaa ketään.Kannustetaan yrityksiä jättämään osinkoja jakamatta ja se tapahtuu vain veroeduin.Se jakamaton raha katoaa aina omistajalle aikanaan.Ei siitä voi olla kateellinen.Sehän on yrittäjän omaa rahaa.
Toisen ihmisen elämäntyön tuloksien kadehtiminen tai pois ottaminen on pahinta mitä meidän perheyrityksillemme voi tapahtua.

hakki kirjoitti...

OrNot

Ihan noin periaatteessa. Jos pelisäännöt on rakennettu siten, että muutama promille rikastuu ja samalla muutama kymmenen prosenttia ajetaan ties mihin loukkuun on mielestäni varmaa, että pelisäännöt ohjaavat väärin ja väärään.

Olen samaa mieltä, että tämän maailman Ollilat, Liliukset, Vuoriat eivät ole yrittäjiä. He kuulunevat siihen toiseen mainitsemaasi porukkaan; "Tässä kiinnitetään liian helposti huomio niihin joille on satanut mammonaa laariin oikeassa paikassa istuksimalla.
Useat ovat myös poliittisten kytkösten kautta tulleita pääomia tai sitten niin korkealla yhteiskunnassa toimivia henkilöitä ettei heitä voi enää yrittäjinä pitää."

Vaikka juttu puhuu miljardööreistä ja heidän kulutustottumuksistaan en malta olla hyväksymättä, etteikö mielipiteeni koskisi myös puolimiljardöörejä. :-)

Minuakaan ei häiritse muutama Wahlroos millään tasolla. Mutta minua häiritsevät suunnattomasti ne tulonjakojanan toisessa ääripäässä olevat. Pelaajat ovat oma porukkansa, työn tekijät omansa.

"Yhtä vähän kuin yritys menestyy sillä, että se asettaa asiakkaansa ensisijaiseksi ja henkilöstönsä järjestysluvulle Ö tai peräti Ö-mappiin, ei Suomikaan valtiona selviydy sillä, että sen poliitikot panevat yritykset ensisijaiseksi. Valtiolle ensisijaista on kansa ja sen hyvinvointi ja yritykset ovat siinä väline." Uso pois.

ToBe kirjoitti...

Menestyvät yritykset antavat iloa ja valoa kansalle.Mikään poliittinen ratkaisu ei anna mitään lisää jos siinä ei ymmärretä yrittämisen perustarvetta.Pääomaa-osaavaa henkilökuntaa-uudistumiskykyä-halua jatkaa myös seuraavan asukupolven aikana.
Minua ei edelleenkään häiritse onnistumisen palkitseminen verotuksen keinoin, mutta miksi niin moni saa palkinnon vaikka ei itse kanna minkäänlaista taakkaa.Erilaiset M.Wuoriat saa muffinsseja istumalla meidän eläkerahojemme päällä.Minkä riksin he ottavat kun saavat mahdottomia palkkoja ja etuja.Eläkkeensäkin aivan tolkuttomia.Yrittäjä maksaa muuten sen oman eläkkeensäkin ihan itse niinkuin myös sosiaaliturvansa.Sekin aina unohtuu kun puolueet heittelevät lukujaan siitä miten joku saa liikaa.
Minua todella ärsyttää kun kärsineen miehen tarinaa ei kuunnella ja hänen ansioitaan aliarvioidaan.Ei ole ihme jos yrittäjän päällimmäinen ajatus on miettiä saisiko jossain muualla paremman kohtelun.

hakki kirjoitti...

OrNot

Oletko tullut ajatelleeksi, että maassa on kaksi porukkaa, jonka varassa yhteiskunta pyörii. Toinen niistä on kieltämättä yrittäjät. Toinen ns. tuiki tavallinen keskiverto palkansaaja, kuuluupa hän mihin puolueeseen tai etujärjestöön tahansa. Kumpaakin porukkaa poliitikko muistaa vaalien välilläkin; kasvavilla veroilla.

Heitä enemmän ansaitsevat kaikkea muuta kuin tavalliset palkansaajat ja kansakunnan instituutioiden "kaapin päällä" oleilevia on kuulemma niin vähän, ettei heitä kannata veronkorotuksia harkittaessa edes muistaa. Heitä vähemmän ansaitsevia ei kannata muistaa kuin laskettaessa tulonsiirtoja ja heistä muuten aiheutuvia kuluja.

Yrittäjistä, joista vain harva itse asiassa kuuluu ensimmäiseen ryhmään, verotetaan raskaimman päälle vapaudesta ja kontrollin puutteesta. Mutta samanlailla myös työntekijät, katsantokannasta riippuen "maksavat" oman eläkkeensä ja sosiaaliturvansa. Mitä nyt työnantaja ja virkamies vähän, noita osaamattomia, auttaa. Kärsiviä kuitenkin kummatkin, joskin eri syistä?

Ja muista Nälkämaan laulu, ennen kuin taas Ranskaan solahdat...

ToBe kirjoitti...

Ihka samaa mielipuolta olen kanssasi hakki.
Olen myös valmis nostamaan palkkatyön verotusta sieltä yläpäästä.Olen ennekaikkea valmis pistämään eläkekaton.Olen ennenkaikkea innokas vähentämään virkoja ja paperinpyöristystä.Haluan enemmän ihmisiä yrittäjiksi.Enemmän ottamaan vastuuta itsestään ja samalla muista.Kaikki se energia mikä menee ns. oikeudenmukaisuuden tavoitteluun ja sosiaalilukkutteluun vie ne rahat ja voimat mitä tarvittaisiin itse ongelmien ratkaisemiseen.Maassa on valtaisa enemmistö niitä jotka haluavat säilyttää kaikki epäoikeudenmukaisuudet saavutettuina etuina.Vain jokunen poliitikko uskaltaa ajatella ihan itse.En ymmärrä näitä joille kelpaa kivihiili, mutta ei oma ydinvoima.Lista on loputon ja välillä tuntuu että kaikessa vastustamisessa ei ole mitään logiikkaa.
Täällä ei ylipäätään ymmärretä syy seuraussuhteita.Pitää kieltää niin typerä poliittien liturgia missä ei saa vastausta koko kysymykseen.Tänään sitä soopaa on taas tarjolla.Vaikka en aikonut-katson vielä kerran jokso olis joku saanut jonkun idean.
Ps.Olenko puhut niin paljon Ranskasta että jäin kiinni?Aion toki solahtaa ennen juhannusta ainakin hetkeksi.Saa taas etäisyyttä kun katsoo etäältä..hohoo.Kaunis maa-hyvä ruoka-parempi mieli.

hakki kirjoitti...

"Täällä ei ylipäätään ymmärretä syy seuraussuhteita". Etkä "kysymyksiisi vastauksia saa". Et edes ennen vaaleja. Ja niiden jälkeen onkin sitten 4 vuoden rauhoitusaika.

Miksi vielä katsoa? Odotella innovatiivisilta ehdokkailtamme uusia ideoita? Vielä itseään kuiusata? Sillä vaikka joku olisi customoinut Vuorisaarnan, viimeistään idea kaatuu perustuslain 29§ pikkurikkeeseen.

Samaa mieltä; "Kaunis maa-hyvä ruoka-parempi mieli." Vaan kun sikäläiset eivät osaa puhua ensimmäistäkään ymmärrettävää kieltä....

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki & ToBe

Mita te siella saivartelette poliittisten pulmienne kanssa - tulkaa Australiaan viettamaan muutaman viikon loman ja olette kuin uusia miehia!

hakki kirjoitti...

Karl

Eikös se saivartelu ole niitä ikinuorekkaiden vanhusten viimeisiä kansalaisoikeuksia? Sitä paitsi, eihän meillä ole pulmia. Pulmat on muilla. ;-)

Kiitti kutsusta, tiedä häntä vaikka tulisinkin. Mutta juurin nyt se on kyllä mahdotonta, vaaleissa kun piisaa.

ToBe kirjoitti...

hakki...sammakoiden kanssa on toki kankeaa seurustella, mutta siksi olen oppinut syömään niitä.
Ausseihin saimme kutsun.Hyvä ajatus.Ei tämä kiukuttelulla täällä parane.
Joku viisas sanoi, että maailman parannus kannattaa aloittaa omasta itsestä.Ei muuta kuin mediaboikotti päälle ja mökille päreitä polttelemaan koska se sähkö onkin liian kallista.
Mitä useampi tentti nähtynä-sitä suurempi ymmärrys vaihtoehtojen puutteesta.Poliitikkojen taso on kovin kovin heikko.
Kiteyttäminen mikä on luovan ihmisen perusominaisuus näyttää puuttuvan kokonaan.

hakki kirjoitti...

OrNot

Olet väärässä väittäessäsi, että poliitikkojen taso olisi heikko. Oikeammin olisi hyväksyä ajatus siitä, että heillä yksinkertaisesti ei yhdessäkään kansakunnan kannalta olennaisessa asiassa ole tasoa. He ovat tasottomia.

Karl Fransen kirjoitti...

Hakki

Tai, pitaisiko sanoa 'viimeisia' kansalaisvelvoitteita - ne nuoremmat kun eivat ole viela paasseet vapautumaan yhteiskunnan 'kapaloista'. 'Kansalaisoikeus' on politiikkojan rakentama 'oximoron', kasite, jota me vahemman viisaat olemme pakoitettu nielemaan ja kun olemme nielleet liikaa, olemme saaneet 'political hickups'.

hakki kirjoitti...

Karl

Kerro ihmeessä mitä ne muut kansalaisoikeudet ovat, että tiedän ottaa nekin käyttöön. Eihän sanalla käytännön sisältöä nyt ole ja ovathan sen osaset ristiriidassa keskenään, mutta me nuoremmat vanhukset jaksamme idealismissamme vielä uskoa, että käsitteellä olisi muukin sisältö, kuin oikeus täyttää kansalaisvelvollisuus.

ToBe kirjoitti...

Kuka kuunteli Cristoffer Taxellia samaan aikaan kun nämä puoluepukarit kinasteli joutui toteamaan että on maassa miehiä, mutta ei niitä enää politiikkaa kiinnosta.Politiikka on keskinkertaisten ihmisten laji.Pakkohan se on olla juuri sitä kun ei saa olla samaa mieltä vaikka kuinka järkevää olisi.Jos kiteytän Taxellin muutamalla ranskalaisella.
-Suomi on edelleen viennistä elävä "saari" ulkomaankaaupan kannalta.
-Suomessa kustannukset nousevat liian korkeiksi kilpailijamaihin nähden.Häviämme siis siinä samantien.
-Suomessa ollaan liian innnokkaita säästämään ilmakehää, jota me pienenä porukkana saastutamme aika vähän.
-Pitkät kuljetukset ovat kulu sinänsä ja ei niitä kannattaisi nostaa lisäämällä vaikkapa laivojen päästökustannuksia nostamalla.
-Energiaverot vievät kansalaisilta rahat ja teollisuudelta mahdollisuuden työllistää.
Kort sammandrag: Piräis vähän miettiä mikä on meidän yhteinen tilanteeemme.Lakkoilu ei ainakaan paranna maamme asemaa.
Porvaripolitiikaksi tuo puhe heti luokitellaan, vaikka se on puhdasta realismia.
Yhteenvedot ja "lainaukset" olen tehnyt Taxellilta lupaa kysymättä.Anteeksi jos ymmärsin väärin.
Kaipaus järjen puhumiseen kuitenkin palautui.Turha sotkea asioita-asiat ovat selkeitä jos niin halutaan.

GranpaIgor kirjoitti...

En olisi niin vakuuttunut Christoffer Taxellin osaamisesta. Pelkkä puhuminen ei vielä todista yhtään mitään.

Hänen ollessa Partek Oyj:n toimitusjohtajana konserni myytiin Kone Oyj:lle joka pilkkoi yrityksen ja pani lihoiksi. Ja ura Partekissa taisi loppua siihen. Ilmeisesti Koneella edellytettiin johtajilta myös jotain substanssia.

Sen jälkeen Finnairin hallituksen puheenjohtajuuden aikana tuntuu sielläkin asiat menevän huonompaan suuntaan eikä varmaan kaikkea vikaa Finnairissa voi panna pelkästään ammattiyhdistysten piikkiin vaikka johto niin on kovasti yrittänyt.

hakki kirjoitti...

OrNot

Järkeviähän Toffe puhui; "Kannattaisi miettiä kansakunnan ja kansalaisten kokonaisuutta ennen kuin sitoutuu joihinkin siltarumpuihin tai luo uusia veroja, maksuja ja kustannuksia." Ja hyvä, että edes puhuu järkeviä. Kannanotot esimerkiksi vaalirahoituslain uudistuksen yhteydessä muistaakseni olivat kyllä vähemmän järkeviä.

hakki kirjoitti...

IsoIgor

On asioita, joita pitää muuttaa ja asioita, joita ei edes kannata yrittää muuttaa... Ennen kuin poliitikko Toffen aika Finnairissa loppuu, on turha odottaa mitään "rämäkkää", asiakkaiden tunteeseen positiivisesti vetoavaa. Mennään junnataan samaa syöksykierrettä vuodesta toiseen. Sillä ja uusilla maalauskuvioilla ja henkilökunnan univormuilla ei syöksy oikene.

ToBe kirjoitti...

En tee Toffesta Jeesusta.
Ei mies jaksanut Finnairissakaan ja se on joko viisautta tai karkuruutta.
Toffessa on kuitenkin jotain samaa kuin Iiiro Viinasessa, joka 90 luvulla oli korppikotkan sukua ja nyt hänestä huokuu syvää inhimillisyyttä.Aatettaan ei ole silti hukannut.
Vaikeina aikoina toivoo suoraa puhetta-sitä ei nyt neljän tenteissä näkynyt.Noista neljästä ei ole enään mitään lisättävää so far!

Se viides merkittävä taho yrittää mahdottomia.
Vihreät ajavat itsensä umpikujaan kun ajavat asioita jotka voidaan toteuttaa toki 50. -100.vuodessa ikäänkuin yhden vaalikauden asioina.Tavallinen meikäläinen katsoo sähkölaskua ja miettii samalla Sinnemäen yli innokasta hymyä.Silloin alkaa sanalla sanoen v...t...taa...Sama fiilis tulee kun piti viedä lapsia aamulla tuonne ja illalla tuonne ja pitkin päivää retkeillä kolmella eri asiakkaalla isot salkut heiluen.Vihreät eivät suojatyöpaikoistaan ole nähnyt oikeaa maailmaa missä onnistuminen edellyttää tappamisen meininkiä ja se ei onnistu laihaa teetä juomalla tohvelit jalassa soijapyöryköitä leipomalla .Siihen tarvitaan bensaa suoniin ja moottoreita .Siihen tarvitaan epävarmuuden sietoa ja pitkää pinnaa.
Miksi suhtaudun Vihreisiin niin kriittisesti?No siksi, kun toivoin ja kuvittelin juuri heidän tuovan jotain uutta tähän maahan, mutta näköjään juuri he edustavat sitä missä tiedetään ihmistä itseään paremmin mitä ihminen tarvitsee ja mihin kansalainen pystyy.
Ut sanon minä Uuuut!

hakki kirjoitti...

OrNot

Tällä blogilla sallitaan kritiikki. Jopa vihreisiin kohdistuessaan. Moni varmaan uskoi ja toivoi, ainakin luuli jotain uutta syntyvän, mutta samanlaisen kehityksen käy jokainen puolueeksi muuttuva liike. Jos elää saa. Periaatteet ja ihanteen rusentuvat puolueen valtapyrkimyksien alle. Kansalaisten asioiden hoitaminen saa jäädä. Puolue kun tarvitsee valtaa voidakseen elää. Näin käy myös persuille, jos saavat elää. Mutta aina voi toivoa...