keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Ruma, paha Suomi

Kaikella on aikansa. Valtiokin syntyy, kasvaa ja kehittyy, vanhenee ja kuolee. Miten lähellä on meidän Parasta Ennen pvm?

Näin positiivisin ajatuksiin ohjasi tänään  ainoa valtakunnallinen. Antti Blåfield kirjoitti jälleen ansiokkaasti otsikolla Parasta hyvinvointipolitiikkaa keskeisestä, meitä kaikkia suomalaisia koskevasta asiasta. Tulevaisuudestamme.

Hän päättää artikkelinsa: "Jos talouskasvu pysähtyy, emme palaa 1950-luvun onnelaan, vaan meillä on edessämme köyhtyvä, riitelevä, suvaitsematon ja itseensä käpertyvä Suomi.

Paha maa elää."

Muistuu mieleeni Financial Timesin artikkeli vuoden 2007 syyskuulta. All is not as it appears in frozen land.  Juuri se sama, josta jo silloin raportoin omassa artikkelissani Mokusatu, koska sekin vaiennettiin kuoliaaksi. Samoin haluttiin kyseenalaistaa UPMn Jussi Pesosen "vaatimus" tuottavuuden nostamisen kautta tapahtuvasta sisäisestä devalvaatiosta, jonka hän esitti paperisessa Kauppalehdessä meidän yhdeksi mahdolliseksi selviytymiskeinoksi. Ja päälle päätteeksi vielä Helgen tavanomaisen positiivinen kirjoitus Ihmiset ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Aivan ilmeisesti Suomelta, siis meiltä suomalaisilta on pallo täysin hukassa. Odottelemme varmaan vuoden 2011 vaaleja? Ja toivomme, että mitään ikävää ei sitä ennen tapahdu. Odottelemalla kun ei tee virheitä. Poliitikkokaan.

Vai kuinka vakavasti pitäisi ottaa väite, että Kepu on tietoisesti rakentamassa uutta uljasta yhteiskuntaa? AgriFinlandia. Harmi vaan, että siihen mahtuu vain 3,2 miljoonaa.

Mitenköhän kansakunnat kuolevat? Entä Suomi? Työttömyyteen. Riitoihin. Resurssipulaan. Maastamuuttoon. Ryöstöihin. Väkivaltaan.

12 kommenttia:

Seppo kirjoitti...

Oletpa Sinä pessimistisellä tuulella. Olemme palaamassa Matin ja uskovaisten avustuksella Kekkosen aikaiseen Onnelaan aitan polulla käyskentelevine Elovena-tyttöineen.

Tobe kirjoitti...

Mikä ihmeen 50-luvun onnela.Rysssänpelossa elävä, sotakorvauksia maksava kansakunta joka eli silakalla ja perunalla.Kinkkua sai jouluna ja kaupassa oli kahta lajia karamellia.Helsingin satamassa lojui aina joku N-liiton sotalaiva ja mahorkkan hajuisia sotilaita.
Kouluissa oli ruuhkaa ja 45 lapsen luokat ihan normal.Kilpailu oli kovaa.Asuntoja niitä omia ei ollut kellään ja sekin missä asuttiin oli nimeltään korteeri eli makuupaikka..ei televisota...ei autoja...ei mitään...herranjestas nyt menee hyvin kaikilla...työtön valittaa kun joutuu ilmottautumaan toimistoon kesken Pattayan matkansa.Sori ei toki kaikki.Hymyä huuleen-asumme Onnelassa vasta nyt..emme 50 luvulla.

hakki47 kirjoitti...

Seppo

En omasta mielestäni ole edes pessimisti. Enneminkin realismiin taipuvainen. Mutta kerro ihmeessä mikä vetää meidät tästä tulevasta lamasta? Minua todella kiinnostaisi tietää.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Olen kuvauksestasi samaa mieltä.

Kuitenkin maassa on noin 1 miljoona taloutta, joiden on tultava toimeen alle 13.000 euron vuosiansion. Missä he ovat? Tuskin ainakaan Pattayalla?

GranpaIgor kirjoitti...

Kyllä Tobe nyt katsoo mustien lasien läpi menneisyyttä ainakin minun mielestä ;) Kävin koulua 50-luvulla. Ei minulla ollut koskaan 45 hengen luokkaa, tosin oli siihen aikaan monessa kansakoulussa erillinen aamu ja päivävuoro.. Kyllä minun kotini keskiluokkaisessa ruokapöydässä oli muutakin kuin silakkaa ja perunaa. Nlitton sotalaivoja ei näkynyt satamissa koko ajan enkä törmännyt mahorkalta haiseviin neuvostoliittolaisiin sotilaisiinkaan. Ensimmöäisen kerran haistoin mahorkkaa kun kävin Leningradissa ensimmäisen kerran 13 vuotiaana v 1958 tavallsiella turistimatkalla.

Enkä minä ymmärrä että täällä nyt ihan hirveässä "ryssänpelossakaan" olisi eletty 50-luvulla. EI tosin koko ajan elämöity ja uhottu naapurimaata vastaan melkein kuin 1930-luvun tyyliin. Mutta minä ainakin luen sen enemmän viisauteen kuin johonkin pelkoon. Lieveilmiönä tosin oli aika vastenmielinen suomettuminen yms ja presidentti Kekkosestakin voi olla montaa mieltä jopa ihan perustellusti.

Ja kyllä 50-luvulla rakennettiin uusia asuntoja ja omakotitalojakin vaikka kuinka paljon. Eikä ne autotkaan ihan normaali-ihmisten ulottumattomissa olleet - valikoima tosin vain aika itävoittoinen.

Mutta ei ollut nykyisen kaltaista ja määräistä työttömyyttäkään. Kyllä minä veikkaan että moni nyt sossun rahoilla nöyryytetty työtön vaihtaisi sinne 1950-60 luvun onnelaan jossa sentään sai elättää itsensä omalla työllään. Ei ne sossun työttömät Pattayassa lomaile. Ei taida Tobe ihan tietää sitä puolta todellisuudesta.

Tällä en suinkaan tarkoita etteikö meidän elintasomme olisi kasvanut 1950-lukuun verrattuna ja jopa huomattavasti. Mutta ei se nyt ihan niin surkeaakaan ollut kuin Tobe esitti.

Tobe kirjoitti...

En kiistä enkä väitä monen elävän niukasti.Maksettuani juuri äsken tonnitolkulla laskuja totesin niiden olevan lähes kaikkien omaisuuden ja mukavuuden mukanaan tuomia lisiä. Autot, mökit sun muut vakuutukset. Kun peruskulut ovat kovat ei raha riitä mihinkään.Se johtaa monen osalta likvidikriisiin vaikka asiaa valitetaankin oman velattoman omakotitalon pehmeällä penkillä istuen. Moni työtön ihan totta omistaa 120 neilöisen torppansa ja se ei ole kurjuutta silloin vaan ainoastaan kivan jatkumisen tuskaa.On toki kohtuutonta pyytää myymään omaisuutensa ja muuttamaan työn perässä muualle...se malli on amerikassa ja ei sovi meille.Vielä?Muutama koulutettu ystäväni kyllä lähti ahneuksissaan maailmalle ja palasivat aikanaan saatuaan repun täyteen mammonaa.Meidän osamme taitaa olla hyvän koulutuksemme ansiosta mennä muualle ja tehdä oma elämämme kansallisvaltiossa nimeltä Tellus.Tämä kotomaa jää lomakeitaaksi ja eläkeläisten täyttämäksi palvelutaloksi.......Tai ehkä sittenkin opimme tekemään asioita uudella tavalla ja annamme ideoiden onnistua ilman, että joku virkamies ne ampuu alas todennäköisenä veronkiertona.Aloitetaan nyt vaikka kulujen karsimisella eli virkakoneiston alasajolla joka keventää kiinteitä kuluja merkittävästi.Syntynyt koulutettu ihmisjoukko vapautuu oikeisiin töihin ja joku heistä keksii jotain kunhan annetaan sille mahdollisuus.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Saattoiko olla syy koulussa? Ja niissä rinnakkaisluokissa?

Ryssänpelosta en tiedä, koska käsitykseni mukaan se väheni olennaisesti Valvontakomitean poistuttua ja vielä enemmän Porkkalan palauttamisen yhteydessä. Alkoi viritä toivo mahdollisuuksista elää itsenäisenä jatkossakin, mitä Korean boomi auttoi aikalailla.

Mutta sen kyllä muistan, että se korkealle pomppasi silloin lokakuussa 1961 kun Kremlin silloiset valtiaat kutsuivat poikansa keskustelemaan "toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Saksan liittotasavallan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevän sotilaallisen hyökkäyksen uhan johdosta."

Siitä lähti suomettuneen Suomen tulevaisuus.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Toivotan julkishallinnon tehokkuustalkoillesi menestystä. Tähän mennessä olen nähnyt "leikkauksia" lähinnä sillä kuntapuolella, jossa palveluja pitäisi suorittaa. Sillä sieltä poliitikkomme ovat kyllä mielihyvin resursseja vähentämässä. Sen sijaan siellä johdon ja yleishallinnon puolella säästöjä lienee enempi vähempi. Nehän ovat niitä paljonpuhuttuja poliitikkojen mahdollisia suojatyöpaikkoja. 5 vuoden irtisanomissuojalla.

Eli summa summarum. Nykymenolla, ennen kuin viimeinenkin kuntapalvelua suorittava henkilö on saatu poistettua kuntaorganisaatiosta on turhaa odottaa ensimmäisenkään hallintoihmisen irtisanomista. Ja silloinkin vain 5 vuoden muutosturvan kautta. Ei maamme köyhä ole. Tyhmiä me olemme.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki, olet. Ehkä meidän koulumme ei ollut edustava näyte koko koulujärjestelmästä. Mutta en minä muista että kavereillanikaan muissa kouluissa olisi ollut 45 hengen luokkia.

Tobelle toteaisin että totuus on sittenkin ankeampi kuin hän uskoo. Kyllä se työtön sossun asiakas sen velattoman 120 m2 torppansa aika nopeasti joutuu panemaan lihoiksi ja elättämään itsensä myyntituloilla sossun rahojen sijasta. "On toki kohtuutonta pyytää myymään omaisuutensa" - olen ihan samaa mieltä, aika kohtuutonta. Mutta valitettavan yleistä.

En puhu ihmisistä jotka saavat sen vain rajallisen ajan maksettavan ansioon suhteutetun työttömyysturvan. Kaikki eivät saa ja pitkäaikaistyöttömätkin sen menettävät.

Mutta jos masennut tilanteesta niin paljon että ryyppäät torpasta saamasi rahat rällästäen ja hukuttaen surusi muutaman vuoden niin sitten voit saada suomalaisittain katsoen vaatimattoman elatuksen elatuksen sossultakin. Tosin mahtava se elatus on jos vertaa jonkun kehitysmaan elinoloihin. Ja valitettavasti se tosiseikka tiedetään jo aika laajalti Afrikassa ja Aasiassakin.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Tuossa mitä sanot: "jos masennut tilanteesta niin paljon että ryyppäät torpasta saamasi rahat rällästäen ja hukuttaen surusi muutaman vuoden niin sitten voit saada suomalaisittain katsoen vaatimattoman elatuksen elatuksen sossultakin." on havaintojeni mukaan suuri syy siihen, miksi meidän ei mielestäni koskaan pitäisi jättää itseämme ja yhteiskuntaamme avoimeksi tapahtumien kehitykselle. Ja samoin kuin pari kymmentä vuotta sitten olemme sitä jälleen. Ja syykin on sama. Turkoosihallitus.

Hugo Holvi kirjoitti...

Edellisiltä kysyisin:
-ketä äänestitte viime kunnallisvaaleissa?
-ketä äänestätte seuraavissa vaaleissa?
kiitos...tervessii vaa....

hakki47 kirjoitti...

Hugo Holvi

Kummissakin viime vaaleissa olen protestoinut sillä ainoalla mahdollisella tavalla, joka yksittäiselle äänestäjälle on jätetty. Kävin äänestämässä ja kirjoitin lippuun JOKU MUU. Näin tulen menettelemään myös seuraavissa vaaleissa.